Skip to content
Početna stranica » Novosti » Posjet DOK-INGu

Posjet DOK-INGu

Članovi Udruge jučer su posjetili našeg novog zlatnog sponzora – DOK-ING. DOK-ING je tvrtka iz Zagreba koja se bavi razvojem i proizvodnjom robotskih i autonomnih sustava za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim okruženjima. Imaju više od 80% tržišnog udjela u više od 40 zemalja diljem svijeta i primili su brojne nagrade za inovacije i tehnologiju. Njihov cilj je razvijati i proizvoditi robotske i autonomne sustave koji će štititi ljudske živote i imovinu u opasnim, prljavim i napornim uvjetima, posebice u područjima vojnog inženjerstva, zaštite od kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih materijala, hitnim situacijama te u podzemnom rudarstvu.

Posjet tvornici tvrtke DOK-ING ostavio je snažan dojam na članove Udruge. U nastavku možete pročitati dojmove i komentare nekoliko članova koji su sudjelovali u posjetu.

Član Udruge Demion kaže da mu je najbolje bilo vidjeti progresiju robota, jer su bili prezentirani od manjih robota na početku do velikih i kompleksnijih robota na kraju. Međutim, najzanimljiviji trenutak za njega bio je kada su pokrenuli antiteroristički robot za demonstraciju i pokazali im sve njegove mogućnosti. Zamislite samo kako se Demion osjećao kada je vidio antiterorističkog robota u akciji! Vjerojatno se osjećao kao dijete u slatkovodnom akvariju, gledajući kako ribice plivaju okolo 🐠🐟🐡. Samo što je ovaj put umjesto ribica, bilo nekoliko metara visokih robota koji mogu uništiti cijelu zgradu!

Antonio Ćuk je detaljno objasnio funkcioniranje stroja za razminiranje, čiji prednji alat nalikuje prednjem dijelu kombajna i okreće se oko vratila s malim buzdovanima koji aktiviraju mine udarajući u tlo. Ovaj stroj može biti opremljen i drugim alatima, poput ruke iza njega koja služi za skupljanje i uklanjanje sumnjivih predmeta i prepreka. Antonio je usporedio ovaj stroj sa Scorponokom iz Transformersa, čiji je glavni zadatak lovljenje i ubijanje, a može i kopati pod zemljom sa strojnicama i klještima što ga čini “zaista cool”. Čini se da, za razliku od Antonia, DOK-ING ima samo plemenite ciljeve, budući da nisu opremili svojeg robota strojnicama. 😊

Robot za razminiranje
Scorponok

Filip Kuzminski komentira da u tvrtki DOK-ING vlada “lean and clean” atmosfera i kako su jedini mirisi koje se mogu osjetiti „svježi mirisi inovacija“. Dobro da DOK-ING nije posjetio našu radionu jer ne bi imali ovakve komentare.

Naši članovi bili su inspirirani posjetom tvornici DOK-ING, stoga želimo ovom prilikom izraziti zahvalnost tvrtki na sponzorstvu i pozivu u posjet.