Skip to content

RoboCup MSL Soccer

Udruga mehatroničara

Projekt RoboCup Middle Size League Soccer


Izrada robota nogometaša koji u ekipama od pet igrača međusobno igraju nogomet s pravom nogometnom loptom prema svim FIFA pravilima. Za to koriste ništa drugo nego kombinaciju svega čime smo se do sad bavili u Udruzi – umjetnu inteligenciju, programiranje, mehatronike te proizvodnog i konstrukcijskog inženjerstva.

svibanj 2022.

Prva verzija robota

studeni 2022.

Prvo sastavljanje robota

siječanj 2023.

Završeni funkcionalni prototip nogometaša

Projekt Robocup MSL Soccer

SUSTAVI ROBOTA


Robotski vid

Kako bi se orijentirao u prostoru, robot koristi jednu kameru koja gleda prema gore, iznad koje se nalazi hiperboličko ogledalo koje mu omogućuje vidno polje od 360 stupnjeva. To im omogućuje kvalitetnu i brzu sliku kojom mogu vidjeti brzu loptu ispred sebe.


Procesor

Na svakom robotu nalazi se mali Linux PC – NVIDIA Jetson sa snažnim grafičkim procesorom koji mu omogućuje pokretanje neuronskih mreža kako bi u stvarnom vremenu obrađivao sliku i podatke senzora te upravljao svim sustavima robota.


Pogon

Robota pokreću četiri snažna motora bez četkica s “omni” kotačima koji mi dozvoljavaju kretanje u svim smjerovima. Radi stabilnosti, svaki kotač ima suspenziju, uz softversku stabilizaciju upravljanjem podataka iz kontrolera motora.


Elektronika

Laserski senzori prostora, kompas, senzori boje, baterije, visokonaponski sustavi za ispucavanje i driblanje lopte – većinu pločica izrađujemo sami, ipak se nazivamo mehatroničarima!