Skip to content
Početna stranica » Novosti » Bordeaux RoboCup 2023

Bordeaux RoboCup 2023


Naša Udruga predstavljala je Hrvatsku na svjetskom natjecanju u robotici – RoboCup, koje se ove godine održalo u francuskom gradu Bordeauxu. Naše pripreme za ovo natjecanje započele su prije više od godinu dana, kada smo počeli raditi na prototipu robota koji će sudjelovati na RoboCupu. Ovim prototipom smo se početkom godine kvalificirali na sudjelovanje u Ambition Challenge kategoriji, koja je namijenjena novim timovima u Middle Size League (MSL) kategoriji natjecanja. U Ambition Challenge kategoriji, roboti se natječu u nogometu u parovima 2 na 2, za razliku od standardne MSL kategorije u kojoj se igra 5 na 5. Unatoč ograničenom budžetu, uspjeli smo izgraditi dva robota do početka natjecanja, zahvaljujući našem inovativnom dizajnu koji omogućuje izradu pojedinih dijelova robota pomoću 3D printera.


Na samom početku natjecanja, naši članovi okupili su se u natjecateljskom prostoru “Parc des Expositions” i odmah su nastavili s radom na našim robotima. Svaki dan natjecanja započinjao je rano ujutro, kada smo s naša dva robota odlazili do natjecateljskog prostora i cijeli dan radili na njima. Iako smo se suočili s mnogim izazovima, treći dan natjecanja napokon smo uspjeli postaviti jednog robota na teren i odigrati utakmicu protiv francuskog tima RCT sa Sveučilišta u Toulonu. Unatoč tome što smo službeno izgubili tu utakmicu, bila je to za nas velika osobna pobjeda jer smo postigli prvi gol u stvarnim uvjetima, na stvarnom terenu i to na svjetskom natjecanju! Time smo postali prvi hrvatski seniorski tim koji je sudjelovao na RoboCupu, i to u MSL kategoriji, te smo iznimno ponosni što smo ostvarili taj cilj. Tijekom natjecanja odigrali smo i jednu izjednačenu utakmicu s francuskim timom, kao i jednu prijateljsku utakmicu koju smo pobijedili nakon završetka RoboCupa. Zahvaljujući ovim rezultatima, na Ambition Challengeu smo zauzeli drugo mjesto.

S nestrpljenjem očekujemo sljedeći RoboCup, koji će se održati u gradu Eindhoven u Nizozemskoj. Planiramo se pojaviti s najmanje četiri robota kako bismo mogli sudjelovati u standardnoj MSL kategoriji i time konkurirati ovogodišnjim svjetskim pobjednicima – timu Tech United Eindhoven – s kojima ćemo zaigrati na njihovom domaćem terenu.