Skip to content

Projekti Udruge mehatroničara

FightBotics 2022.


FightBotics studentski je pilot-projekt, koji kao prvi takve vrste u Hrvatskoj spaja dva zanimljiva koncepta, borbe robota i cyberpunk kulturu. 

Udruga mehatroničara sudjeluje u natjecanju robota sa vlastitim robotom spremnim za borbu!

Makerthon 2021.


Makerthon je natjecanje u izradi inovativnog rješenja kojem je cilj oblikovanje fizičkog proizvoda. Sudionici Udruge su imali priliku razvijati proizvod u prostoru Makerspace-a te su na raspolaganju imali svu opremu i alate (elektroniku, 3D printer, 3D skener, laser, CNC i ručne alate) kao i potporu stručnih mentora.

Zadatak je bio olakšati traženje pojedinih dijelova koji se nalaze u organzitaroima alata te kontrolirati količine različitih dijelova u organizatorima.

Naši članovi osvojili su prvo mjesto zbog invativnog rješenja automatiziranog ladičara!

qUINTERO


Glavni cilj projekta je istražiti koliko umjetna inteligencija može pomoći u razvrstavanju otpada. 

Umjetna inteligencija je sustav koji pokazuje sposobnost snalaženja u potpuno novim i neviđenim situacijama. Koristimo je u vidu učenja vrsti otpada kako bi ona s vremenom postala sposobna sama detektirati vrstu otpada bez naše pomoći. Za projekt koristimo računalo, pokretnu traku te industrijski vizijski sustav, a s vremenom smo i dodali seperator kako bi u potpunosti mogli kompletirati proces razvrstavanja.

FAMENARM


Studenti su kroz Udrugu mehatroničara započeli projekt izrade i upravljanja  šest-osnog robotskog manipulatora. Projekt je podjeljen na više faza od kojih je prva modeliranje te izrada tijela robota koristeći aditivne tehnologije. Sljedeća faza je odabir te podešavanje aktuatora i povezivanja električnih sklopova. Konačna faza se sastoji od izvedbe upravljanja i regulacije aktuatora, te proračuna kinematike samog robota.

Takvi roboti nalaze razne primjene u industriji, posebno u proizvodnji gdje automatiziraju opasne, skupe i monotone poslove poput zavarivanja, bojanja, slaganja i pakiranja. Upravo zato je projekt značajan jer omogućava budućim inženjerima ranije upoznavanje sa radom i upravljanjem robota. Robot će biti otvoren za nadogranju u konstrukcijskom, upravljačkom i aktuatorskom djelu, te će na taj način pružiti novim članovima udruge mogućnost da teorijska znanja stečena kroz studij primjene na praktičan način.

FSB-copter


FSB-copter je projekt autonomne letjelice s četiri motora koji može imati široku primjenu.

Projekt je napravljen u Udruzi mehatroničara s ciljem primjene u fotografiranju terena, nadzoru prometa, snimanju sportskih događaja kao i u vojne svrhe. Letjelica ima mogućnost upravljanja klasičnim RC kontrolerom, ali njezina ključna funkcija je autonomnost, letjelica se može sama snalaziti u zadanom prostoru i uvjetima uz pomoć raznih senzora poput ultrazvučnih senzora, kontrole motora i brzine okretaja, kompasa te žiroskopa za održavanje balansa.

FSB-copter je dobitnik Rektorove nagrade!

Hexapod


Hexapod je biomimetička robotska platforma sa šest nogu upravljanih servo motorima što mu omogućuju bolju mogućnost kretanja prostorom od uobičajenih mobilnih robota na kotačima jer se može kretati u svim smjerovima, te se lagano navigira neravnim terenom.

Robot za pogon koristi 18 servo motora koji mu omogućuju veliku mobilnost i upravljivost. Motori su međusobno sinkronizirani matematičkim modelima koji robotu omogućuju izvršavanje i najzahtjevnijih zadataka.

Hexapod je dobitnik zlatne medalje INOVA-MLADIH 2013.

NautilusUM


NautilusUM je daljinski upravljana ronilica kakva može imati primjenu u postavljanju, održavanju i inspekciju podvodnih konstrukcija. Također je pogodna za znanstvena istraživanja u vidu podvodnog biljnog i životinjskog svijeta.

NautilusUM se može primijeniti prilikom istraživanja starih potopljenih brodova kao i u rješavanju velikog problema podvodnog otpada.

NautilusUM je još jedan od dobitnika Rektorove nagrade!